23 травня – День Героїв України

Щороку 23 травня в Україні відзначають День Героїв, встановлений на честь українських борців за свободу та незалежність нашої держави. Це свято є символом непоборності української нації та її жаги до вільного життя на рідній землі.

Його початок сягає 1941 року, коли на Другому Великому Зборі Організації Українських Націоналістів було вирішено 23 травня відзначати День Героїв. Дату обрали невипадково. 23 травня 1938 року у Роттердамі було вбито полковника армії УНР, державного, військового та політичного діяча Євгена Коновальця. У травні також пішли з життя Микола Міхновський та Симон Петлюра – кращі сини України XX століття.

За радянських часів День Героїв відзначали підпільно здебільшого колишні вояки УПА, дисиденти та інші «антирадянські елементи». Цього дня члени та юнацтво ОУН проводили закриті святкові зібрання (сходини). Приміщення прикрашали прапорами та портретами Міхновського, Коновальця та Петлюри. Передбачалося дотримання певного церемоніалу, складовими якого було вшанування пам’яті полеглих героїв хвилиною мовчання, виголошення коротких промов та складання присяги новими членами організації.

Після здобуття Україною незалежності свято почало набувати розголосу. Наразі воно не є офіційним, але традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає.

День Героїв присвятили передусім лицарям Київської Русі, козакам часів Гетьманщини, гайдамакам, повстанцям, Українським Січовим Стрільцям, воїнам армії УНР, ОУН, УПА, Героям Небесної Сотні та військовим ЗСУ, які зараз віддають свої життя у повномасштабній російсько-українській війні за свободу України.

Вклоняємось доземно кожному герою, який сьогодні на війні. Молимось за кожного солдата!

Слава Україні! Героям слава!

Викладач історії Тетяна ГОРСЬКА

21 травня у ДПТНЗ “Білоцерківське ВПУ будівництва та сервісу” відбувся відкритий урок з англійської мови на тему “Національні страви країн світу”, який провела викладачка Олена ЯМКОВА. Здобувачі освіти вирушили у захопливу кулінарну подорож, досліджуючи традиційні страви різних народів світу. Учні з ентузіазмом представляли свої улюблені національні страви, розповідали про їхні інгредієнти, історію та культурне значення. […]

15 травня 2025 року працівники ДПТНЗ “Білоцерківське вище професійне училище будівництва та сервісу ” радо вітали школярів – майбутніх здобувачів освіти.День відкритих дверей – чудовий шанс познайомитися із закладом освіти, дізнатися про умови вступу та навчання і зробити важливий крок у прийнятті рішення про своє майбутнє.Переконливими та аргументованими були слова керівника училища Олександра Слободяника про […]

З 21 по 25 квітня на базі кулінарного хабу ДПТНЗ “Білоцерківське вище професійне училище будівництва та сервісу” була проведена практична частина курсів підвищення кваліфікації за першим етапом 30-годинної підготовки. 103 працівники харчоблоків дитячих освітніх закладів з Таращанської, Ставищенської, Томашівської, Фурсівської, Ковалівської, Маловільшанської, Кожанської, Володарської, Медвинської, Калинівської та Богуславської територіальних громад Київщини протягом тижня разом з […]

Ми на нашому сайті використовуємо файли cookie, якщо ви не згодні, щоб ми використовували даний тип файлів, ви повинні відповідним чином встановити налаштування вашого браузера (в такому випадку ми не гарантуємо коректної роботи сайту) або не використовувати наш веб-сайт

x